NOTICIAS

Refundació del Simposi Català de Sociolingüística: Iniciativa Catalana de Sociolingüística

FECHA

23/09/2014

COMPARTIR

Refundació del Simposi Català de Sociolingüística: Iniciativa Catalana de Sociolingüística

Arran de la celebració de l’SCS [Simposi Català de Sociolingüística] 1 i 2 (desembre de 2012 i abril de 2013 respectivament), ens plantegem reconsiderar tres aspectes: (1) l’abast del simposi; (2) la manca de recursos econòmics per dur a terme aquest projecte; (3) la producció científica dels participants. Els canvis, que explicarem a continuació donen al simposi un aire més proactiu, fet que ens han portat a readaptar-ne el nom i dir-ne Iniciativa Catalana de Sociolingüística (ICS).

En primer lloc, volem convidar a participar a l’ICS investigadors en l’àmbit de la sociolingüística catalana independentment de les metodologies de recerca emprades. Per tant, volem aplegar de manera activa i decidida estudis amb diferents perspectives metodològiques, tant qualitatives (les quals han tingut més pes fins ara a l’antic SCS) com quantitatives i mixed methods. Així mateix, volem combinar el simposi amb seminaris que permetin els estudiants i investigadors més novells intercanviar dades i presentar el seu projecte de recerca.

En segon lloc, ateses les precàries condicions econòmiques de molts investigadors i la manca de recursos econòmics de l’ICS per finançar-ne la participació, ens proposem fer ús de la tecnologia per tal de reduir al mínim els costos d’organització i assistència. Amb aquesta finalitat, creem l’alternativa low cost que consistirà en la connexió del simposi a una plataforma streaming que en permetrà el seguiment en directe des de qualsevol indret amb accés a Internet. A més d’esborrar els obstacles de tipus econòmic i geogràfic, ens permetrà obrir portes a tots aquells que treballin sobre la sociolingüística catalana arreu del món i facilitar-ne la integració i l’accés dels països en crisi o en procés de desenvolupament. De tota manera, assumim que la presència física en congressos no pot ser substituïda i aquesta proposta low cost representa una via alternativa però no supletòria. El primer congrés en streaming intentarem que sigui el proper 5 d’octubre de 2013.

En tercer i últim lloc, volem dinamitzar la producció científica dels participants en el simposi promovent, d’una banda, la publicació d’articles i, de l’altra, la proposta de panells per a congressos. Per exemple, ens referim a la possibilitat de publicar números especials en revistes internacionals, editar llibres i publicar monografies (tots ells escrits per membres de la ICS i publicats per editorials i revistes internacionals) i presentar panells i comunicacions en altres fòrums i mitjans, aprofundint d’aquesta manera en l’impacte científic internacional de la sociolingüística catalana. Paral·lelament, també serà benvinguda la publicació en línia de working papers i de les diapositives de les presentacions al bloc de l’ICS per tal de facilitar l’accés als estudis presentats en el simposi a totes aquelles persones que no hi hagin pogut assistir ni física ni virtualment.

Convidem, doncs, tots els investigadors en sociolingüística catalana a formar part activa de la Iniciativa Catalana de Sociolingüística, un renovat espai d’intercanvi d’idees, projectes, experiències, etc. Independentment de la metodologia i l’enfocament acadèmic, de l’àrea de treball i del grau de carrera assolit (investigadors novells, professors universitaris, catedràtics, etc.) aquesta iniciativa representa un eix vertebrador de l’àmbit de la sociolingüística de Catalunya en la qual tothom hi és benvingut i cridat a desenvolupar un paper proactiu en benefici de la nostra disciplina científica. Amb l’esperança de poder-nos constituir en un futur com a associació, us convidem a unir-vos a aquest projecte enviant un correu a David Block (Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.).

David Block
Lídia Gallego Balsà
Víctor Corona
Josep Soler Carbonell
Maria Rosa Garrido Cristina Aliagas